Go Back

Klassisk Lammgryta

Förberedelser 45 minuter
Tillagningstid 2 timmar
Måltid Huvudrätt
Kök Medelhavskost

Ingredients
  

  • 800 g lammkött (t.ex. bog eller skuldra), skuret i bitar
  • 2 msk olivolja
  • 2 gula lökar, hackade
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 3 morötter, skurna i skivor
  • 2 stjälkar selleri, skurna i skivor
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 l lamm- eller kycklingbuljong
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • 2 potatisar, skalade och skurna i bitar
  • 2 dl rött vin valfritt
  • Färsk persilja, hackad, för garnering

Instructions
 

  • Värm olivoljan i en stor gryta över medelhög värme. Tillsätt lammköttet och bryn det runtom tills det får en fin färg. Ta sedan upp köttet och lägg det åt sidan.
  • I samma gryta, tillsätt hackad lök och vitlök och fräs tills de blir mjuka och genomskinliga.
  • Tillsätt morötter och selleri och fräs i ytterligare några minuter.
  • Lägg tillbaka lammköttet i grytan och tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljong, lagerblad, timjan, rosmarin, salt och peppar. Om du använder rött vin, tillsätt även detta nu.
  • Koka upp, sänk sedan värmen och låt grytan sjuda under lock i cirka 1,5-2 timmar, eller tills köttet är mört.
  • Tillsätt potatisbitarna och låt grytan sjuda i ytterligare 30 minuter, eller tills potatisen är mjuk.
  • Smaka av med salt och peppar och justera kryddningen om det behövs.
  • Ta bort lagerbladen innan servering och garnera med hackad färsk persilja.

Notes

Servera lammgrytan med ett gott bröd eller över ris för en komplett måltid. Smaklig måltid!