800glammkött (t.ex. bog eller skuldra), skuret i bitar
2mskolivolja
2gula lökar, hackade
2vitlöksklyftor, finhackade
3morötter, skurna i skivor
2stjälkar selleri, skurna i skivor
400gkrossade tomater
2msktomatpuré
1l lamm- eller kycklingbuljong
2lagerblad
1tsktorkad timjan
1tsktorkad rosmarin
Salt och svartpeppar efter smak
2potatisar, skalade och skurna i bitar
2dlrött vinvalfritt
Färsk persilja, hackad, för garnering
Instructions
Värm olivoljan i en stor gryta över medelhög värme. Tillsätt lammköttet och bryn det runtom tills det får en fin färg. Ta sedan upp köttet och lägg det åt sidan.
I samma gryta, tillsätt hackad lök och vitlök och fräs tills de blir mjuka och genomskinliga.
Tillsätt morötter och selleri och fräs i ytterligare några minuter.
Lägg tillbaka lammköttet i grytan och tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljong, lagerblad, timjan, rosmarin, salt och peppar. Om du använder rött vin, tillsätt även detta nu.
Koka upp, sänk sedan värmen och låt grytan sjuda under lock i cirka 1,5-2 timmar, eller tills köttet är mört.
Tillsätt potatisbitarna och låt grytan sjuda i ytterligare 30 minuter, eller tills potatisen är mjuk.
Smaka av med salt och peppar och justera kryddningen om det behövs.
Ta bort lagerbladen innan servering och garnera med hackad färsk persilja.
Notes
Servera lammgrytan med ett gott bröd eller över ris för en komplett måltid. Smaklig måltid!