Här hittar du en mängd läckra och inspirerande recept som tar tillvara på lammköttets unika smak och näringsvärde. Oavsett om du är en erfaren kock eller nybörjare i köket, finns det något för alla smaker och tillfällen. Utforska våra recept och upptäck hur du kan skapa fantastiska måltider med lammkött.
Vår sida uppdateras regelbundet med nya och spännande recept, så se till att komma tillbaka ofta. Du kan också dela dina egna favoritrecept och tips med oss och vår gemenskap. Tillsammans kan vi upptäcka och njuta av allt som lammkött har att erbjuda.
Tack för att du besöker vår sida för lammköttrecept. Vi hoppas att du hittar massor av inspiration och glädje i att laga och njuta av dessa utsökta rätter!
Vänliga hälsningar,
Teamet på Lammsajten
Snabba lammköttbullar
Equipment
- Grill
- Liten skål
- Stor skål
Ingredients
- 500 g lammfärs
- 1 liten gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 ägg
- 1/2 dl ströbröd
- 1/2 dl mjölk
- 2 msk färsk persilja, hackad
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 tsk malen koriander
- 1 tsk torkad oregano
- 1/2 tsk krossade chiliflingor (valfritt)
- Salt och svartpeppar efter smak
- 2 msk olivolja till stekning
Instructions
Förbered Ingredienser
- I en liten skål, blanda ströbröd och mjölk och låt det stå i några minuter tills ströbrödet har absorberat mjölken.
Blanda Färsen
- I en stor skål, kombinera lammfärs, finhackad lök, vitlök, ägg, ströbrödsblandningen, persilja, spiskummin, koriander, oregano, chiliflingor (om du använder det), salt och svartpeppar.
- Blanda väl med händerna eller en träsked tills alla ingredienser är jämnt fördelade.
Forma Köttbullar
- Forma blandningen till små köttbullar, cirka 2-3 cm i diameter. Du borde få cirka 20-25 köttbullar beroende på storlek.
Stek Köttbullarna
- Värm olivoljan i en stor stekpanna över medelhög värme.
- Lägg köttbullarna i stekpannan (du kanske behöver göra detta i omgångar för att inte överfylla pannan).
- Stek köttbullarna i 8-10 minuter, vänd dem då och då så att de blir jämnt brynta och genomstekta.
Servera
- Ta ut köttbullarna från pannan och låt dem rinna av på hushållspapper.
- Servera köttbullarna med dina favorit tillbehör, som potatismos, ris, pasta eller en fräsch sallad.
- Du kan också servera dem med en enkel sås, som tzatziki, yoghurtsås eller en tomatbaserad sås.
Notes
Tips:
- Extra smak: Lägg till finriven citronskal i köttbullsblandningen för en frisk och syrlig twist.
- Serveringsförslag: Lammköttbullar passar bra med couscous eller i pitabröd med grönsaker och en yoghurtsås.
Klassisk Lammgryta
Ingredients
- 800 g lammkött (t.ex. bog eller skuldra), skuret i bitar
- 2 msk olivolja
- 2 gula lökar, hackade
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 3 morötter, skurna i skivor
- 2 stjälkar selleri, skurna i skivor
- 400 g krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 l lamm- eller kycklingbuljong
- 2 lagerblad
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad rosmarin
- Salt och svartpeppar efter smak
- 2 potatisar, skalade och skurna i bitar
- 2 dl rött vin valfritt
- Färsk persilja, hackad, för garnering
Instructions
- Värm olivoljan i en stor gryta över medelhög värme. Tillsätt lammköttet och bryn det runtom tills det får en fin färg. Ta sedan upp köttet och lägg det åt sidan.
- I samma gryta, tillsätt hackad lök och vitlök och fräs tills de blir mjuka och genomskinliga.
- Tillsätt morötter och selleri och fräs i ytterligare några minuter.
- Lägg tillbaka lammköttet i grytan och tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljong, lagerblad, timjan, rosmarin, salt och peppar. Om du använder rött vin, tillsätt även detta nu.
- Koka upp, sänk sedan värmen och låt grytan sjuda under lock i cirka 1,5-2 timmar, eller tills köttet är mört.
- Tillsätt potatisbitarna och låt grytan sjuda i ytterligare 30 minuter, eller tills potatisen är mjuk.
- Smaka av med salt och peppar och justera kryddningen om det behövs.
- Ta bort lagerbladen innan servering och garnera med hackad färsk persilja.
Notes
Grillade lammskivor
Equipment
- Grill
- Marinerings skål
Ingredients
- 4 lammskivor (cirka 200 g vardera)
- 3 msk olivolja
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 citron, saften och rivet skal
- 1 msk färsk rosmarin, hackad
- 1 msk färsk timjan, hackad
- 1 tsk krossade röda chiliflingor valfritt
- Salt och svartpeppar efter smak
Instructions
Marinering
- Blanda olivolja, vitlök, citronsaft, citronskal, rosmarin, timjan, chiliflingor, salt och svartpeppar i en stor skål.
- Lägg i lammskivorna och se till att de täcks väl av marinaden.
- Täck skålen med plastfolie och låt marinera i kylskåpet i minst 2 timmar, helst över natten för bästa smak.
Förbered Grillen
- Förbered grillen för medelhög värme. Om du använder en kolgrill, låt kolen bli grå och glödande. Om du använder en gasgrill, förvärm grillen på medelhög värme.
Grillning
- Ta ut lammskivorna ur marinaden och låt överflödig marinad droppa av.
- Placera lammskivorna på den förvärmda grillen.
- Grilla lammskivorna i cirka 4-5 minuter per sida, beroende på tjocklek och önskad stekgrad. De ska ha en fin grillad yta och vara lätt rosa i mitten för medium rare.
Vila och Servera
- Ta bort lammskivorna från grillen och låt dem vila i 5 minuter för att köttsaften ska fördela sig jämnt.
- Servera de grillade lammskivorna med dina favorit tillbehör, till exempel grillade grönsaker, en frisk sallad eller rostade potatisar.
Notes
Tips:
- Extra smak: Du kan lägga till en skvätt balsamvinäger i marinaden för en extra smakdimension.
- Serveringsförslag: En enkel yoghurt- och mintsås passar utmärkt till grillade lammskivor.